ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ για την δολοφονία της Άννας: «Ακόμα και στο θάνατο δεν της αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό»

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε στην πραγματική ισότητα» τονίζουν ο τομέας Δικαιωμάτων και η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  σε κοινή ανακοίνωσή τους για τη δολοφονία της Άννας στον Άγιο Παντελεήμονα. 

Δείτε: Δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα: Τρανς γυναίκα βρέθηκε μαχαιρωμένη σε διαμέρισμα

Kινητοποιήσεις για την άγρια δολοφονία της Άννας στον Άγιο Παντελεήμονα

«Κατά την ανακοίνωση της δολοφονίας της, ακολούθησε ένα άγριο misgendering [1]το «νεκρό άτομο» έγινε «νεκρός άνδρας» και έτσι κάπου στη διαδρομή οι «πληροφορίες» της ΕΛΑΣ πέρασαν σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ και κυκλοφόρησαν και σε άλλα μέσα και ενημερωτικές ιστοσελίδες» υπογραμμίζουν.

«Τα άτομα είναι πάντα «άνδρες»; είναι το εύλογο ερώτημα που θέτουν, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ίσως πρέπει να μιλήσουμε πάλι για την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει, σχετικά με τις σωστές λέξεις γύρω από τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες και για τα οριζόντια επιμορφωτικά προγράμματα που έγιναν «σημαία» της κυβέρνησης της ΝΔ μέσα από την Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+».

Και προσθέτουν: «Να μιλήσουμε και για την κακοποίηση της μνήμης της νεκρής Άννας, μετά την κακοποίηση του σώματός της που την οδήγησε στο θάνατο, καθώς ακόμα και στο θάνατο δεν της αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Η Άννα ήταν τρανς, γυναίκα, μετανάστρια και δεν ξέρουμε για ποιο χαρακτηριστικό από τα τρία την δολοφόνησαν, αν όχι και για τα τρία.».

Στην ανακοίνωση γίνεται κάλεσμα για σήμερα, Τρίτη, στις 20.00, στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα καθώς και για αύριο Τετάρτη στις 20.00, έξω από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέδωσε παράλληλα ανακοίνωση και για τον 20χρονο που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στην Λάρισα τονίζοντας ότι «όταν ένα όπλο εκπυρσοκροτεί η σφαίρα βρίσκει σχεδόν πάντα έναν κοινωνικά αποκλεισμένο».

Ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επειδή όπως επισημαίνει «οι συνθήκες, που ένα νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του, γεννούν πολλά ερωτήματα» ζητά την «εξονυχιστική διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της συγκεκριμένης δολοφονίας». 

Όπως υπογραμμίζει είναι άξιο προσοχής «η σπουδή με την οποία η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το ποινικό βιογραφικό του θύματος, παρουσιάζονταν τον σαν θύτη, την ίδια στιγμή που το νεοναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» δήλωνε τη συμπαράστασή του προς τον δράστη αστυνομικό».

Και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι: «δεν μπορεί μετά από κάθε δολοφονία συμπολίτη μας από την αστυνομία, η απάντηση  του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να είναι η “επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού της ΕΛΑΣ στους κανόνες εμπλοκής”».

«Η απόδοση δικαιοσύνης, η τιμωρία των υπαίτιων αστυνομικών και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα από την πολιτική ηγεσία ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και τον θεσμικό ρατσισμό, είναι επιτακτικά προτάγματα για την προάσπιση του κράτους δικαίου και της ανθρώπινης ζωής.  Γιατί οι ζωές όλων μετράνε το ίδι» καταλήγει η ανακοίνωση του τομέα Δικαιωμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για τη δολοφονία της Άννας

Για τη δολοφονία της Άννας, τρανς, γυναίκας, μετανάστριας

Την έλεγαν Άννα, Άννα Ιβάνκοβα. Μια τρανς γυναίκα από την Κούβα, που ήρθε στην Ελλάδα έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Εχθές βρέθηκε άγρια δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της στον  Άγιο Παντελεήμονα. Ένα σπίτι φιλόξενο και πάντα ανοιχτό για αρκετές τρανς προσφύγισσες που ήταν άστεγες και χρειάζονταν ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν.

Κατά την ανακοίνωση της δολοφονίας της, ακολούθησε ένα άγριο misgendering: το «νεκρό άτομο» έγινε «νεκρός άνδρας» και έτσι κάπου στη διαδρομή οι «πληροφορίες» της ΕΛΑΣ πέρασαν σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ και κυκλοφόρησαν και σε άλλα μέσα και ενημερωτικές ιστοσελίδες. Τα άτομα είναι πάντα «άνδρες»; Ίσως πρέπει να μιλήσουμε πάλι για την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει, σχετικά με τις σωστές λέξεις γύρω από τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες και για τα οριζόντια επιμορφωτικά προγράμματα που έγιναν «σημαία» της κυβέρνησης της ΝΔ μέσα από την Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+. 

Να μιλήσουμε και για την κακοποίηση της μνήμης της νεκρής Άννας, μετά την κακοποίηση του σώματός της που την οδήγησε στο θάνατο, καθώς ακόμα και στο θάνατο δεν της αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.

Η Άννα ήταν τρανς, γυναίκα, μετανάστρια και δεν ξέρουμε για ποιο χαρακτηριστικό από τα τρία την δολοφόνησαν, αν όχι και για τα τρία.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε στην πραγματική ισότητα. Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να λείψει ο φόβος από μέσα μας και να δούμε τα προνόμιά μας όχι σαν ενοχή που επιβιώσαμε, αλλά ως δυνατότητα να παλέψουμε ώστε σε αυτόν το δρόμο προς τα εμπρός να μην αφήσουμε κανένα, καμία, κανένα πίσω. 

Κάποια από εμάς δεν θα είναι ανάμεσά μας αν και όταν θα φτάσουμε στον τερματισμό. Θα λείπουν οι δολοφονημένες, ο Ζακ/Zackie Oh!, η Άννα και όλα εκείνα που σαν πρωταθλητές στο «μαραθώνιο» των διακρίσεων δεν είχαν ποτέ ευκαιρίες για καλύτερη ζωή και τα παραμόνευε πάντα ο θάνατος, γιατί οι ευκαιρίες ζωής γι’ αυτά δε δίνονται ποτέ στα αλήθεια.

Σήμερα, Τρίτη, στις 20.00, στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα.

Αύριο Τετάρτη στις 20.00, έξω από τη Βουλή των Ελλήνων.

Να είμαστε όλα, όλες, εκεί! Να βροντοφωνάξουμε ότι οι ζωές μας έχουν αξία!

[1]Δυσφυλισμός (misgendering): η χρήση γένους διαφορετικού από αυτό που αντιστοιχεί στην ταυτότητα φύλου με σκοπό την κακοποιητική αμφισβήτησή της. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση για τον θάνατο του 20χρονου

Το πρόσφατο περιστατικό με τη δολοφονία στη Λάρισα του 20χρονου πρόσφυγα από τη Συρία στο πλαίσιο καταδίωξης, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά δολοφονιών από αστυνομικούς, ανθρώπων κυρίως κοινωνικά αποκλεισμένων. Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες και άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, πληρώνουν με τη ζωή τους την αστυνομική καταστολή, αυθαιρεσία  και τον κρατικό αυταρχισμό. 

Χθες ο Κώστας Φραγκούλης, ο Νίκος Σαμπάνης και ο Ζακ Κωστόπουλος και σήμερα ο συγκεκριμένος νεαρός-το όνομά του παραμένει άγνωστο, που έπεσε νεκρός μετά από καταδίωξη για κλεμμένο αυτοκίνητο και ενώ διέφευγε άοπλος και πεζός. Ο αστυνομικός, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ισχυρίστηκε, ότι κατά την καταδίωξη, σκόνταψε και το όπλο του εκπυρσοκρότησε.  Αφέθηκε ελεύθερος από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, χωρίς να κρατηθεί.

Άξιο προσοχής είναι η σπουδή με την οποία η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το ποινικό βιογραφικό του θύματος, παρουσιάζονταν τον σαν θύτη, την ίδια στιγμή που το νεοναζιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες» δήλωνε τη συμπαράστασή του προς τον δράστη αστυνομικό. 

Επειδή οι συνθήκες, που ένα νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του, γεννούν πολλά ερωτήματα, ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την εξονυχιστική διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της συγκεκριμένης δολοφονίας. 

Δεν μπορεί μετά από κάθε δολοφονία συμπολίτη μας από την αστυνομία, η απάντηση  του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να είναι η «επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού της ΕΛΑΣ στους κανόνες εμπλοκής». 

Η απόδοση δικαιοσύνης, η τιμωρία των υπαίτιων αστυνομικών και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα από την πολιτική ηγεσία ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και τον θεσμικό ρατσισμό, είναι επιτακτικά προτάγματα για την προάσπιση του κράτους δικαίου και της ανθρώπινης ζωής.  Γιατί οι ζωές όλων μετράνε το ίδιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί